Tarik Samarah, Foto: Mirko IlićTarik Samarah (fotograf i osnivač Memorijalne Galerije 11/07/95)  rođen je u Zagrebu, djetinstvo je proveo u Ljubuškom, te posljednjih trideset godina živi i radi u Sarajevu. Njegovo interesovanje se nalazi unutar polja umjetničke i dokumentarne fotografije, a njegovim najvećim profesionalnim uspjehom se smatra projekat „Srebrenica – genocid u srcu Evrope“- serija crno-bijelih fotografija koje dokumentuju posljedice genocida u Srebrenici.

Njegove fotografije su bile izlagane u mnogim renomiranim umjetničkim galerijama, muzejima i javnim prostorima u svijetu, u vidu samostalnih i kolektivnih izložbi, a neke od njih odvijale su se u Muzeju Holokausta u Washingtonu, Sjedištu UN-a u New Yorku, Galerie du Jour u Parizu, Holandskom Parlamentu u Hagu, Memorijalnom Centaru Westerbork, galeriji Pordenone Arte Contemporanea u Italiji, zatim putujuće izložbe Anne Frank Muzeja u Rabatu, Cape Townu, te u Muzeju Holokausta i Edukacijskom Centru Illiinois, galeriji Skokie u Chicagu, Norveškom centru za studije holokausta i religijskih manjina u Oslu, Plaine de Plainpalais u Ženevi, te Westminister Abbey u Londonu i mnogim drugima. Samarah je autor dvije publikacije svojih fotografija. Druga po redu, monografija „Srebrenica“ je objavljena u dva izdanja, jedno na bosanskom i engleskom jeziku, drugo na katalonskom i engleskom jeziku. Samarahove fotografije su obišle svijet kroz naslovne strane različitih naučnih i istraživačkih knjiga i publikacija.

Samarah je nagrađivani autor. Nagrada Internacionalnog Centra za Mir „Freedom“, GRAND-PRIX nagrada za primjenjenu umjetnost 2005. godine, nagrada Književnog sajma Ljubljana samo su neka od priznanja koje je primio za svoj rad i posvećenost.

Danas, njegove fotografije čine stalnu postavku Memorijalne Galerije 11/07/95 u Sarajevu, galerije koja predstavlja konačni cilj i zbir Samarahovog rada na ovu temu.