gallery_110795_03

Galerija 11/07/95 prva je memorijalna galerija-muzej u Bosni i Hercegovini. Izložbeni prostor kreiran je s namjerom da sačuva sjećanje na genocid u Srebrenic, gradiću u istočnoj Bosni, na pogubljenje 8.372 osobe koje su tragično izgubile živote u julu 1995. godine. Stalna izložbena postavka nudi dokumentarni prikaz onoga što je ostalo od Srebrenice nakon genocida. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja – fotografija, mapa, zvučnih i vizuelnih materijala Galerija-muzej posjetiteljima kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali tokom jula 1995. godine u Srebrenici. S druge strane, kroz obrazovne programe i povremene tematske izložbe Galerija stavlja naglasak na aktuelne događaje u svijetu, ali i na historijsku prošlost nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Galerija 11/07/95 predstavlja hibridni prostor muzeja i galerije. Konceptom preplitanja muzejske i galerijske forme, kao i vremenskih odrednica prošlosti i budućnosti, zatim kroz forme umjetničkog i dokumentarnog postupka, pokušava da se suprostavi homogenim i rigidno ideološkim interpretacijama. Posebnost Galerije 11/07/95 leži u tome što se ne pokušava nositi sa historijom u njenoj konačnoj formi, već naprotiv intervenira unutar historijskog trenutka, koji nije samo nedavna prošlost nego pripada i sadašnjosti. Glavna svrha ovog muzeja galerije jeste da bude snažan, čujan i odlučan glas protiv svih oblika nasilja u svijetu jer Srebrenica je simbol ne samo rata u Bosni i Hercegovini nego i univerzalni simbol patnje nedužnih civila i ravnodušnosti drugih.

Galerija koristi mješovite medije: fotografiju, video i interaktivne dokumente i time pokreće recepijenta da razmisli o politici i kulturi sjećanja i zaborava, koje obuhvataju ne samo događaj sam već i način na koji se događaj predstavlja urbi et orbi.