Otvorena izložba “Bosnia 1992-1995” u Galeriji 11/07/95

 

Izložba fotografija zabilježenih od strane ratnih reportera koji su izvještavali o užasima rata u Bosni i Hercegovini tokom devedesetih godina, otvorena je sinoć u Galeriji 11/07/95.

Izložene fotografije su prethodno objavljene u monografiji „Bosnia 1992-1995“ čiji urednici su Jon Jones i Remy Ourdan. Autori fotografija su: Ron Haviv, Gary Knight, Steve Connors, Mike Persson, Andrew Reid, Patrick Chauvel, Enric Marti, Jon Jones, Tom Stoddart, Chris Morris, Santiago Lyon, Paul Lowe, Anthony Loyd, Jerome Delay, Darko Bandic, Roger Hutchings, Alexandra Boulat, Enrico Dagnino, Filip Horvat, Amel Emrić, Patrick Robert, Laurent Van der Stockt i Wade Goddard.

 

 

Izložba je organizovana kao dio WARM Festivala 2022 i otvorenju su prisustvovali neki od autora izloženih fotografija: Enric Marti, Paul Lowe, Enrico Dagnino i Jerome Delay.

Tokom otvorenja, direktor WARM Festivala g. Damir Šagolj istakao je značaj monografije „Bosnia 1992-1995“ koja sadrži najsveobuhvatniju kolekciju fotografija iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Šagolj je posvetio trenutak da se prisjeti svih fotografa koji nisu više s nama: Anja Niedringhaus, Alexandra Boulat, Tom Stoddart, Yannis Behrakis i Kurt Schork. G. Šagolj je istaknuo da je izložba postavljena i u Memorijalnom centru u Potočarima, gdje će ostati kao dio stalne postavke.

Tarik Samarah poželio je dobrodošlicu gostima i zahvalio se fotografima ističući: “Fotografije izložene danas značajne su ne samo kao dokaz počinjenih užasnih zločina, nego i potvrda da nismo bili potpuno ostavljeni od strane svijeta i da su postojali pojedinci koji su željeli prenijeti istinu o užasima rata i nepravdi kojoj smo bili izloženi. Njihov rad je bio oblik otpora u odnosu na apsolutnu globalnu ravnodušnost. Ti oblici otpora su zapravo predstavljali nadu za nas. Nadali smo se da će kroz njihove fotografije neko obratiti pažnju na našu patnju i potvrditi da nismo sami na svijetu”.