Michelangelo Pistoletto u posjeti Galeriji 11/07/95

Michelangelo Pistoletto, jedan od najznačajnijih svjetskih umjetnika, u pratnji kustosice “Trećeg raja” Manuele Gandini, supruge Marie Pioppi, Ambasadora Italije Nicole Minasija, predstavnika Ambasade Italije u BiH, posjetio je danas Galeriju 11/07/95.

Delegaciju je kroz Galeriju proveo Tarik Samarah, osnivač Galerije i autor stalne galerijske postavke, dok je privremenu postavku – izložbu originalnih plakata “Pozdrav iz Sarajeva 1993” predstavio Bojan Hadžihalilović, jedan od autora ove izložbe i član grupe Design Trio Sarajevo.

Nakon prolaska kroz Galeriju 11/07/95 Michelangelo Pistoletto je pozdravio rad Galerije i naglasio kako: “Moramo dati prijedlog za promjenu. Ljudi moraju da shvate da je sjećanje ključno, da se moramo sjećati, ali da i moramo učiniti nešto novo, dati novi prijedlog.” Naglasio je kako upravo tu tendenciju koja nastoji sjećanje pretvoriti u nešto produktivno vidi u radu Galerije 11/07/95.

Tarik Samarah se zahvalio na posjeti, te rekao: “Želim najprije da kažem da nam je velika čast što je Michelangelo Pistoletto odlučio da posjeti Galeriju 11/07/95. Vjerujem da je njegova posjeta jednom ovakvom mjestu koje svjedoči o zločinima koji su počinjeni protiv čovjeka, ali i u ime čovjeka, važna i u kontekstu njegovog umjetničkog rada “Treći raj” s kojim dolazi u Sarajevo. Ideja i zamisao Galerije 11/07/95 su na svojevrstan način bliski onome što radi Michelangelo Pistoletto i što pokušava da prezentira kroz svoj rad”.

Nakon obilaska, Tarik Samarah je Michelangelu Pistolettu uručio poklon – monografiju “Srebrenica” i print jedne od svojih fotografija. Posjeta Pistoletta Galeriji najavljena je kao početak buduće saradnje između umjetnika, kao i Galerije i Fondacije koju vodi Michelangelo Pistoletto.